13 июн, 13:00
События

Нас лишили права выбора: далеко не все родители запорожских первоклашек довольны новыми правилами набора

chto-takoe-krizis-pervoklassnikaУже со следующего учебного года маленьких запорожцев засчитывают в первый класс по новым правилам, где определяющим принципом является прописка.

Согласно изменениям, которые вступили в силу с новым законом «Об образовании», за каждой из школы закрепляется определенная территория. Живущих на ней детей будут принимать 100% без конкурса, даже если речь идет о престижном учебном заведении.

Если останутся свободные места в школе не вашего района, можно попробовать поступить и туда по жеребьевке.

В запорожской мэрии опубликовали список привязки первоклассников к школам.

Отметим, нововведения вызвали немало горячих споров у родителей. И если одни восприняли реформу позитивно, другие раскритиковали.

"Заноза" опросила около десятка родителей, в семьях которых есть первоклассники, чтобы узнать столкнулись ли они с какими-нибудь проблемами при поступлении.

У нескольких опрошенных  не возникло проблем, ввиду того, что в этих же школах уже учатся старшие дети, остальные попали в школы, которые и хотели, но были те запорожцы, которые не попали в желаемые учебные заведения. Основная причина - нехватка мест.

22851736_1940118772921041_373419567452289238_nВ частности, запорожанка Анна Курнацкая считает, что с новыми правилами поступления родителей лишили права выбора:

У нас на "Пісках" - 2 школи україномовні, 2 російськомовні. Я не знаю, як там справи в 2-й російськомовній. А ми в україномовну не змогли потрапити, бо не маємо права там вчитися, не відносимося до їхньої території, а вільних місць не виявилося.

Ну, і взагалі дивна ситуація, бо діти ж ніби українці, і садочки в більшості теж. В школу підуть будуть російською навчатися, а з 5-го класу перейдуть на українську.

Ми відносимося до №103 школи, яка знаходиться у  нашоу дворі, тобто тут навіть варіантів не було, що ми не попадемо в її територію закріплення. Але я в цю не хотіла через те, що вона російськомовна. Я подала сюди документи і на вільні місця в українську 107, яка трохи далі, через дорогу. Сюди нас зарахували без проблем. А в 107-й вільних місць не було. Я думала, буде жеребкування.

Моя особиста думка, що батьків позбавили вибору. Про те, що говорять: ви маєте обрати будь-яку школу на умовах вільних місць - це смішно. Бо в нормальні школи вільних місць не буде ніколи і довести, що всі вони зайняті лише за територіальною ознакою неможливо. Я була обмежена в виборі ще й через принцип української мови. Бо вчителя ми вибрати не змогли. Якого дали в клас, такого і маємо. Інші мами вибирали вчителя за відгуками.

Наприклад, оця 107 українська раніше набирала дітей за вступним тестуванням. Вона вважається кращою на районі. Звісно, в ній місць не буде. А возити кудись в місто - у мене немає машини. Можна було б спробувати ще кудись, але маршрутки - то не варіант.

В шоколаді виявилися ті, у кого в дворі хороша школа. Тому ці батьки задоволені. реформою і новими правилами вступу. Я зацікавлена в проведенні реформи і змін в освіті, але процес вступу викликає питання і його треба допрацювати.

35082778_10212122049468986_6690159411815514112_nАналогичного мнения придерживается и Татьяна Каменева - мама 6-летнего Назара:

– Кожна мама бажає, щоб її дитина навчалась не тільки школі, де є хороша матеріально-технічна база, а й обирає заклад за принципом соціального середовища, щоб воно було позитивним. З цією реформою нас позбавили можливості вибору. Не кожній родині пощастило за розподілом потрапити в школу, яка б задовольнила б усі освітянські потреби. Хоча пані міністр запевняє про рівність програм і доступу всіх дітей до цих програм, але ми знаємо що школи мають різний рівень забезпечення, різний склад вчителів. В школи з ім’ям, статусом завжди запрошували найкращих вчителів, тих, хто прагне до саморозвитку. Тому в мене питання: чи зможе звичайна районна школа надати моїй дитині все те, до чого ми прагнули і ті освітні послуги, в яких я зацікавлена. А це насамперед: кваліфіковані вчителі, гідна матеріально-технічна база і гарне соціальне середовище. В школі, де нам прийдеться навчатись, всі ці три пункти під сумнівом.

Ми хотіли потрапити до гімназії, яка розташована неподалік від нас. Протягом навчального року дитина ходила на підготовчі курси до цього закладу. Сина цікавлять інформаційні технології. Чи не втратить він бажання навчатись через відсутність необхідного забезпечення?

На мою думку державі спочатку треба було підготувати базу, щоб у всіх школах було однакове забезпечення, щоб вчителі пройшли однакому підготовку, а вже потім вводити зміни.

Проблем потрапити до школи в Комунарському районі за місцем реєстрації в нас не виникло. Я просто зателефонувала в райвно, де сказали до якої школи ми закріплені. Потім прийшли до школи, написали заяву і нас зарахували до першого класу. Ніяких тестів і співбесід. В школі всіх цікавила лише наявність медичної довідки у дитини. А я тепер думаю куди водити сина навчатись додатково, треба буде поглиблювати знання іноземних мов та окремо вчити інформаційні технології.

Больше всего проблем возникло у запорожцев, которые не прописаны в Запорожье или снимают жилье:

Мы попали в ту школу, в которую и планировали. Трудности возникли от того что мы не прописаны в Запорожье, но проживаем по адресу, к которому территориально относится желаемая школа. Вопрос встал в том, как это документально подтвердить, у нотариуса взяли эти документы, понятно что не бесплатно.

Т.е. мы проживаем с родителями, например, или если арендуют люди квартиру, нужно официально это подтверждать. А это все платно и не так-то просто, особенно если это аренда. Плюс в реформе в том, что не тестируют ребенка. Хотя если они планировали набирать по прописке, зачем проводили курсы, тоже вопрос. Родители платили целый год, готовили детей. Для чего? - рассказывает запорожанка Елена, попросившая не указывать фамилию.

Снимок экрана 2018-06-13 в 12.43.41Еще одна запорожанка Жанна  Русакова столкнулась с нехваткой мест в №79-ой школе, куда ее ребенка определили по прописке:

– Мы хотели в №71 школу, ходили на подготовительные курсы, но по прописке попали в №79 школу, где не оказалось мест. В итоге не попали ни туда, ни туда. Как выяснилось, в №79 школу зачислили только за 10 июня 60 человек (непонятно как за один день всех сразу) и остальные оказались в пролете. Обратились в департамент образования и с горем-пополам таки оказались в №71-ой школе. Все делали по закону, никаких справок не подделывали