08 авг, 16:47
События

Запорожье оказалось в конце рейтинга городов, доступных для маломобильных групп

67708615_2702817506409288_3915293531358363648_o

Свой субъективный рейтинг составил ведущий и сооснователь общественной организации Доступно.UA  Дмитрий Щербатюк.

Вместе со своей командой он посетил несколько десятков украинских городов, которые проверил на доступность для маломобильных групп населения.

В нее входят люди с инвалидностью, люди с детскими колясками, пожилые люди и люди со временными нарушениями здоровья:

"Його вже кілька років з мене витягували журналісти і от я готовий його оголосити. Насправді, це на так легко. Але вже впродовж року ми створимо значно об‘єктивніший Рейтинг Доступності Міст разом з Доступно.UA з чіткими критеріям та параметрами, до якого увійдуть 10 міст з населенням 100-250 тис.чол.

Було важко визначитися, особливо зі Львовом та Вінницею, оскільки Львів для мене комфортніший в певних аспектах, а Вінниця динамічніше і цілеспрямованіше розвивається. Хоч перший також має цю перевагу. Франківськ має позитивні тенденції, і можливо скоро дожене.

Щодо Києва, то він також у мене претендував на перше місце, та від залізничного вокзалу місто зустрічає купою перешкод на шляху. Шляхи на Софійській та Михайлівській площі, цінні історичні пам’ятки, поряд з якими проходять сімейні свята та різні класні заходи також є вкриті бордюрами і значно ускладнюють пересування. А також підземні переходи (біль міста) та ще багато іншого.

Деякі міста досліджені мною значною мірою, деякі досить поверхнево. І цей рейтинг не можна називати навіть приближеним до об’єктивного. Однак, вирішив з вами ним поділитися.

До уваги я брав як питання доступного транспорту, тротуарів, закладів, держустанов, так і внутрішнє відчуття безпеки у місті.
 Зокрема, у Запоріжжі, Кривому Розі, я себе капець як некомфортно через височенні бордюри відчував, це внутрішньо дуже обмежувало. Варто зазначити, що у тих містах дуже добрі і привітні люди.

Ужгород та Рівне - міста, де все дуже складно, там майже немає натяків на якісь позитивні зрушення, хоча громада Рівного активно впроваджує і наполягає на цьому. А от Ужгород має значно більше фінансових можливостей в тому плані через туристичну складову.

Кожне місто інакше, кожне місто має свої недоліки і переваги. Ті, які посіли останні місця можуть позмагатися з першими і спокійно перемогти у певних пунктах. Однак поки, як є.

Ну, і як же не сказати про Кам’янець-Подільский?! Це моє рідне місто. Воно завжди буде найкращим для мене.

Вже зовсім скоро ми поїдемо до Івано-Франківська та Тернополя проводити моніторинг для створення першого в Україні, пілотного, рейтингу доступності міст.

А ось і сам рейтинг:

1. Львів
 2. Вінниця
 3. Івано-Франківськ
 4. Київ
 5. Кропивницький
 6. Черкаси
 7. Слов’янськ
 8. Чернівці
 9. Одеса
 10. Тернопіль
 11. Хмельницький
 12. Кам’янець-Подільський
 13. Луцьк
 14. Кам’янське
 15. Полтава
 16. Ужгород
 17. Дніпро
 18. Харків
 19. Павлоград
 20. Рівне
 21. Запоріжжя
 22. Кривий Ріг
 23. Чернігів

П.с. Також, маю зауважити, що навіть міста з верхніх позицій мають дуже багато питань, які потребують вирішення. Там також приймаються, часом, абсурдні рішення. Та тенденція в Україні, все ж, на краще".