17 окт, 16:10
События

Петиция от задыхающегося города: Президента просят взять под личный контроль экологическую ситуацию в Запорожье

1444996610-45831fa09204aa4c6478dc48b6184ad8На сайте электронных обращений к главе государства создана петиция с просьбой взять под личный контроль экологическую ситуацию в городе. На момент написания новости под текстом петиции подписались более 7800 граждан, неравнодушных к проблемам города.

Когда петиция наберет необходимые 25000 подписей, будет создана комиссия для рассмотрения проблемы, которая и подготовит доклад Президенту. Текст петиции приводим ниже:
Вельмишановний Петре Олексійовичу! Звертаються до Вас представники громади м. Запоріжжя та Запорізької області! Останнім часом в нашому обласному центрі істотно погіршилася ситуація з екологією, а саме – суттєво зросли викиди промислових підприємств в атмосферне повітря. Останньої краплею терпіння стало свято Дня незалежності України. Вночі 24 серпня та вранці наступного дня місто було в диму, газах та вкрито темно коричневим смогом – дихати не було чим! І така ситуація характерна для нашого міста протягом останніх місяців, а на свята та вихідні – вона лише погіршується! Ми, прості мешканці м. Запоріжжя, не просимо особливих статусів, податкових режимів для металургійних підприємств чи особливого порядку формування місцевих бюджетів! Наша вимога лише стосується захисту наших екологічних прав і ґрунтується вона лише на здоров’ї наших близьких та, у першу чергу, дітей! На підставі вищевикладеного, керуючись Конституцією України, Законом України «Про звернення громадян» та Указом Президента України «Про Порядок розгляду електронної петиції, адресованої Президентові України», ПРОСИМО: 1) взяти під особистий контроль екологічну ситуацію в м. Запоріжжя та Запорізькій області; 2) як гаранта Конституції України, забезпечити дотримання екологічних прав громадян, в тому числі право на чисте атмосферне повітря та безпечне навколишнє природне середовище; 3) ініціювати внесення змін до законодавства України (в тому числі до Закону України «Про атмосферне повітря»), які передбачають, що лiмiти викидiв забруднюючих речовин у атмосферне повiтря встановлюються для підприємств органами Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України виключно після громадського обговорення, яке здійснюється шляхом або ж офіційного анкетування на веб-сайті відповідного органу місцевого самоврядування або ж шляхом проведення місцевого референдуму жителів відповідного населеного пункту, в якому функціонує вказане підприємство. При цьому результати такого обговорення мають юридичну силу у випадку участі у ньому не менш як 50 % мешканців відповідного населеного пункту, що мають право голосу.
Следует отметить, что в отличие от петиций а-ля "доллар по восемь" и "запретить участие в выборах Иванову-Петрову-Сидорову", данная петиция действительно может быть рассмотрена главой государства и необходимые рычаги влияния на ситуацию у Президента есть. Так, Петр Алексеевич обладает правом законодательной инициативы, правом назначить нового главу Запорожской области и др. По мнению редакции, петиция действительно описывает экологические проблемы горожан и не направлена на дискредитацию известных кандидатов перед выборами. В тексте петиции также сделан особый акцент на то, что автор не просит об особом статусе для области. Подписать петицию к Президенту можно на сайте электронных петиций к Президенту.