Свіжі рани старого будинку: що зараз коїться з історичною багатоповерхівкою, яка руйнується (Фото)
5 августа 2020
Місто

Свіжі рани старого будинку: що зараз коїться з історичною багатоповерхівкою, яка руйнується (Фото)

Запорізька архітектурна легенда, окраса центрального проспекту і історична пам’ятка руйнується на очах. Мешканці будинку показали, що коїться в їхніх квартирах.

По ночах вони чують тріскіт стін, що просідають, а зранку рахують нові тріщини. Причина – старі труби, що підтоплюють опори архітектурного велетня. Але дім лишився без опіки жодної керуючої компанії, фактично, завис у процесі переходу. Чи встигнуть посадовці «підхопити» стіни історичного будинку, поки він не зруйнується? Міська легенда «Хтось називає його «будинком з баштою або просто «баштою».

Я ж іноді кажу про нього так:  Дім, який збудував Коксохім. «Запоріжкоксу» пропонували відмовитись від проєкту з баштою. Мовляв, навіщо робітничому Запоріжжю такі архітектурні надлишки? Особливо, у непрості післявоєнні роки. Башта не могла бути цегляною, згідно з умовами вітрового навантаження. Вона побудована на металічному каркасі. А це – 85 тон металу – наддефіцитного у післявоєнний час. Але «Коксохім» наполіг – гарантував повне фінансування будівництва разом з баштою.

Дім побудували впродовж чотирьох років. Від початку майже під самою баштою була і навскрізна арка – вхід у двір «коксохімівського» дому. А у самому дворі працював водограй». Так про найкращі часи будинку 175 на проспекті Соборному розповідає запорізький гід Роман Акбаш.

Реальні жахи

Про непросту сучасність розповідають місцеві мешканці:

 У мене в квартирі лопнула стіна центральна. Сильно лопнула. Осьо дивися. Обої порвало. Лопнула стіна. А там страшне що робиться. Двері не закриваються, диви. Зі страшним скрипом. Що ж мені робить, я не знаю. А закривалися раніше дуже добре. Два тижні тому почалось таке Каже Тетяна Трохимівна, з силою підтягуючи на себе дверну ручку – безуспішно. Жінка кілька десятиліть працювала в «Зеленбуді».

Про її любов до рослин свідчать дерева у горщиках, яким віддано найбільшу кімнату у квартирі–залу.

Живу тут вже 20 год. Раніше не було такого. Поляк, як був мером, робив ремонт. А оце тижні зо два почала стеля та стіни падати. По ночах чути, як тріщить. Я боюся, що я спати лягу і не встану.

Інша запоріжанка, Надія Михайлівна, мешкає у будинку з 91 року і теж пускає нас у квартиру, щоб показати свіженькі тріщини на всю стіну. Ми застали її за приготуванням кави. Тріщина на кухонній стіні вже підкрадається до газової труби:

 Бачите, на днях пішли тріщини. Тріщини у кожній кімнаті. З'являються щодня. Коли я переїхала, не було тріщин, дім був у гарному стані. А нещодавно обвалився карниз. Якраз я була на кухні, готувала вечерю. Чую, як воно грюкнуло все, сусіди були на дачі. Я одна. Такі справи, погані, звичайно.

Поки ми знімаємо жахіття у коридорі, у дверях своєї квартири з’являться Валентина Олександрівна. Жінка мешкає тут з 1982 року:

 У мене стіна тріщить теж. Ця тріщина у мене вже у квартирі. Поки що несучі витримують навантаження. Але це ненадовго.

Побачивши сусідів, жінка питає:

 А кому ви платите за утримання будинку? Я останній раз заплатила по обох платіжках, і «Місту для людей» і «Запоріжремсервісу». Про всяк випадок.

Некеруючі компанії

Хто саме має ремонтувати будинок – питання непросте, юридично заплутане. Раніше це був «Запоріжремсервіс». Але з 1 липня 2020 будинок начебто перейшов до «Міста для людей», про що половина його мешканців, чомусь, не сповіщені. Платіжки за утримання прибудинкової території надходять від обох компаній. І дехто з мешканців справді платить обом.

Телефонуємо до «Запоріжремсервісу». Від імені керівництва, з нами розмовляє Сергій Білоус:

–  Дім 175 по проспекту Соборному перейшов до компанії "Місто для людей" з 1 липня. Але вони навіть про це не знають.

Ви розумієте, що там ініціативна група, цей будинок довго був у підвішеному стані. Одні хотіли переходити в МДЛ, інші нікуди не хотіли переходити, але врешті-решт принесли протокол на перехід в керуючу компанію «Місто для людей».

– Там є люди, які платять вам, вони показували платіжки.

– До 1 липня вони платять нам, З 1 липня ми робимо перерахунок і повертаємо залишок грошей.

– Тобто я можу їм від вашого імені сказати, що вони переходять у «Місто для людей»? 

– Ну це «Місто для людей» має робити. Якщо компанія вже перевела цей дім до себе, то там проводились зібрання. Це був суперечливий будинок, але з 1 липня ми переробили всі відповіді. На письмові відповіді ми всім відповідаємо, що будинок перейшов у «Місто для людей».

Після цього надсилаємо інформаційний запит до «Міста для людей». Відповіді чекаємо впродовж двох тижнів. Але її нема досі.

Тим часом, на звернення самих мешканців від «Міста для людей» надходить таке «роз'яснення»: Насправді, з роз'яснення нічого не зрозуміло – з яким майстром розмовляли, хто відповідає тепер за будинок, кому треба платити, а головне – чи буде ремонт? А поки тривають ефемерні процеси передачі із перекладанням відповідальності одне на одного, дім руйнується дуже швидко. Двері в одному з під'їздів не відчиняються більше ніж на 50 сантиметрів. Пройти всередину може тільки людина худої статури, що вже казати про мам з візочками, яким вийти через цей вузький прохід неможливо.

Тріщині з'явилась два тижні тому і в магазині побутової техніки на першому поверсі. В чому причина Все це може бути наслідком підтоплення у підвалі, яке за часом співпало із появою розломів. Проте, аварійники так глибоко не копають – заварили трубу та й годі. Але старі труби знов і знов починають сочитися водою в різних місцях.

Після останнього підтоплення ще навіть земля не встигла висохнути і на мокрому грунті з’явилися паростки підвального мікрогріну Сама опора досі стоїть у багнюці. Впритул до неї без чобіт не підійдеш. На таких опорах тримаються, зокрема, 85 тон металу, з якого побудовано легендарну башту. Ціна питання – всього лише нові труби. Заміна труб – це капітальний ремонт.

Отже, добро на нього має дати міська рада.

Міська рада

Ми звернулися  за коментарем до відділу капітальних ремонтів. Інна Внукова – начальніця відділу капремонтів департмента ЖКХ:

Ми як департамент управління комунальним господарством, виконуємо першочергові роботи, які направлені на ліквідацію застарілих мереж або покрівель, що стосується реставрації, ми її не проводимо.

– Якщо в будинку протікають труби, підтоплює опори, це ваша робота?

– Так, труби так. 

– А хто вам має подавати заяву на ремонт?

–  Всі пропозиції на капітальний ремонт формує керуюча компанія або комунальні підприємства, які обслуговують будинки. Тоді, відповідно до наявного в бюджеті фінансування, формується титульний список із першочергових об'єктів. А надалі цей список і кошти затверджуються на сесії Запорізької міської ради.

– Тоді вже надають до виконання його по кожному будинку.

– Чи надходили пропозиції щодо капітального ремонту будинку 175 по проспекту Соборному?

– Я знаю цей будинок, нічого з цього приводу не можу сказати, оскільки конкретно до мене ніяких запитів не надходило.

Нагадаємо, пропозицію на капітальний ремонт, якого терміново потребує будинок з баштою, внесений до переліку історичних пам’яток, має формувати керуюча компанія. «Запоріжремсервіс» та «Місто для людей» заперечують свою відповідальність за історичний будинок.

Проте платіжки надсилають обидві компанії. І деякі мешканці сплачують обом. Тим часом руйнування продовжується: Мешканці намагаються замазувати тріщини власними силами. Але ще не встигає всохнути суміш, як розломи повзуть по ній знов.

Будинок розвалюється на очах. Обвалюється не лише облицівка, а з’являються наскрізні тріщини, які можна побачити навіть з проспекту. Товщина зовнішніх стін при цьому – добрячих 40-50 сантиметрів, а подекуди й більше. Все це тріснуло наскрізь.

Що можете зробити ви

Ви можете уявити проспект Соборний без башти цього будинку? Або з руїною замість його фасаду? Його мешканці теж не можуть і не хочуть.

Тому вони створили електронну петицію із надією, що гроші на ремонт все ж виділять під час сесії міської ради.

Просимо і вас також додати до неї своє прізвище. І тоді, прогулюючись ввечері проспектом, ми зможемо сказати: Це дім, який побудував Коксохім, а врятували ми.

Голосувати можна тут.

Якщо ви ще не зареєстровані на сайті міської ради – радимо це зробити, щоб скористатися своїм правом брати участь у житті рідного міста.

Ольга Жукова

Другие статьи
Ветеран війни відкриває у Запоріжжі капсульний готель
Ветеран війни відкриває у Запоріжжі капсульний готель
Місто
В центрі Запоріжжя відкрилась кондитерська з повітряними десертами
В центрі Запоріжжя відкрилась кондитерська з повітряними десертами
Фудкорт