Гучний скандал з розкраданням гуманітарки у Запоріжжі: все, що відомо на сьогодні
13 сентября 2022
Проблема

Гучний скандал з розкраданням гуманітарки у Запоріжжі: все, що відомо на сьогодні

Пройшло декілька тижнів з гучного скандала з крадіжкою великої партії гуманітарної допомоги запорізькими топ-посадовцями.

Проте всі фігуранти на місцях, а в адміністрації Президента відбулися загальними фразами у дусі "хай розбирається НАБУ".

Насправді питань до запорізьких чиновників у журналістів та громадськості були давно. В області жалілися на те що не отримують гуманітарну допомогу.

Замголови ЗОВА Злата Нєкрасов то пропонувала пройти поліграф, то надавала доступ лише обмеженому колу представників ЗМІ, а за питання які їй не подобались ,відправляла в бан у соцмережах.

Проте у військовий час писати про розкрадання гуманітарної допомоги ніхто не наважувався. Аж поки НАБУ наприкінці серпня не провели близько 20 обшуків у мерії, ЗОВА, на складах та по місцю проживання фігурантів справи.

В ході обшуків правоохоронці виявили речовини схожі на наркотики незарєєстровану зброю та набої  до неї, велику кількість готівки.

Півмільярда збитків

І.о мера Анатолія Куртєва голову ЗОВА Олександра Старуха його зама Злату Нєкрасову та депутата облради Віктора Щєрбину підозрюють у розкраданні великої партії гуманітарної допомоги, яка складалась з 389 залізничних вагонів, 220 вантажних автомобілів та 22 морських контейнерів. Про це повідомив агент НАБУ Євген Шевченко.

Підрахувати остаточну суму збитків поки важко проте активіст Рудольф Акопян пише, що за результатами перевірки КРУ на ЗОДА зайшло 240 тисяч харчових наборів. Документи по передачі є лише щодо 25 тисяч наборів.

Про долю ще 215 тис наборів нічого невідомо Ціна одного приблизно 1500 грн Сума спричинених збитків - 215 000*1500 грн = 322 500 000 грн - майже півмільярда гривень. І це лише на одних продуктових наборах.

Допомогу мали отримати військові та переселенці.

Посадовцям інкрімінують одразу три статті Кримінального кодексу: привласнення розтрату майна або заволодіння шляхом зловживання службовим становищем легалізацію майна отриманного злочинним шляхом та незаконне збагачення.

В АТБ доказали що не продавали гуманітарку

Користувач Фейсбуку Євген Шевченко який назвав себе агентом НАБУ заявив що всю гуманітарну допомогу продавали через найбільші продуктові мережі в тому числі АТБ

Саме тому покупці не отримували чеків останні місяці

Проте керівництво АТБ опублікувало відповідь на запит від НАБУ, в якому говориться про те, що мережа не фігурує у справі а Шевченко взагалі не є їхнім працівником.

У гаранта є три варіанти

Після оприлюднення новини про обшуки головним питанням стало як відреагують у Президента і чи не "замнуть" бува гучну справу як на жаль, це часто буває.

Журналіст 1+1 Яків Носков написав у своєму ФБ що у Володимира Зеленського є три варіанти що робити:

В общем, дело громкое, решение за первым лицом.

Варианта у гаранта три.
 
Первый: учитывая результаты расследования, не глядя убрать всех. Все руководство ОВА, силовиков, дать отмашку на расправу над коммерсами, должностными лицами в мэрии и пр. пиздобратией.
 
Плюс – показать, что ты непреклонен, расправа – быстрая, и враг (в том числе и внутренний) хер пройдет. Минус – признать, что все твои назначения – полное говно, на должности ставят неподконтрольных тебе людей, ты визировал фамилии, не глядя, и вообще твоя кадровая политика – пиздохен шванц.
 
Второй: убаюкать. Учитывая результаты расследования, дождаться суда. Подкорректировать список фамилий, перевести преданных людей на другую работу, минимизировать скандал, продолжить кредит доверия Кириллу Тимошенко из ОП, ответственного за кадры в регионах.
Плюс – кинуть кость плебсу, при этом оставить полностью подконтрольных преданных и (или) скомпрометированных людей, которые будут служить за страх. Минус – половинчатое решение не избавит от потока негатива, который будет усиливаться.
 
Третий: разменять силовиков, обвинив их в некомпетентности.
Реально, но очень сомнительно. Хотя такие прецеденты также были. И даже без аргументации. Просто увольняли, и пох..., что они работали в рамках ОРД и выполняли приказ (просто проигравшей башни).
 
Как бы там ни было, ситуация усугубляется тем, что на допросах фигуранты топят друг друга, снимая с себя ответственность. А дело зашло уже слишком далеко.
 
Дурацкое положение. Игнорировать поток информации, которая уже вышла в публичную плоскость, нельзя, молчать еще неделю – ну, даже учитывая поведенческие особенности президента, как-то вовсе несолидно.
 
Ну, и больше всего в этой ситуации я сочувствую Старуху. Щас напихают мне за воротник, но то, что он не при делах, я уверен.
 
Однако есть дилемма. Признать, что есть структуры и отдельные люди, которые вертели на х... главу ОВА, вертикаль не может же? Значит, однозначно виноват.
 
В конце концов, Лушпиенко сняли? ( мова про звільнення головного поліцейського області прим авт) Ну, и чем Александр Васильич лучше?

Реакція Зеленського

У Президента мовчали більше тижня  з моменту проведення обшуків.

На прес-конференції з керівництвом Польші та Латвії Володимир Зеленський сказав, що йому відомо про обшуки але він чекає деталі від НАБУ, а також що всім важливо знати правду.

Голова держави також відмітив, що у НАБУ повинні ділитись з громадскістю всіма деталями.

Запорізьке видання "Забор" з посиланням на джерела пише, що Зеленський вже прийняв рішення про звільнення голови ЗОВА Олександра Старуха і чекає тільки на результати розслідування.

Що кажуть самі фігуранти

Запорізькі топ-посадовці були одноголосі у своїх заявах кажучи про те, що в демократичному суспільстві прийнято перевіряти роботу держслужбовців і вони співрацюють з правоохоронними органами.

Активніше за все висловлювалась замголови ЗОВА Злата Некрасова яка і є відповідальною за розподілення гуманітарної допомоги.

Вона і відео зі складів знімала ,і робила заяви про переслідування бажання опонентів прийти до влади і що не від кого не ховається.

Одне з останніх чиновниця виклала у себе на інстаграм-сторінці. Більшість коментаторів похвалили Некрасову за акторську гру.

Особливо обурує Некрасову крім хейту ще й той факт, що з обшуків в її будинку виклали публічно неофіційні фото. 

До замголови ЗОВА у громадськості виникає більше всього питань і після оприлюдненої інформації про те що вона 24 лютого виїхала у Відень де проживала у п’ятизірковому готелі Grand Hotel Wien, де середня вартість номеру сягає 20000 гривень за одну добу.

Що пізніше не завадило Некрасовій отримати державну нагороду.

Тож нам залишається слідкувати за розслідуванням і чекати який з трьох можливих варіантів обере Володимир Зеленський.

 

Другие статьи
Ветеран війни відкриває у Запоріжжі капсульний готель
Ветеран війни відкриває у Запоріжжі капсульний готель
Місто
В центрі Запоріжжя відкрилась кондитерська з повітряними десертами
В центрі Запоріжжя відкрилась кондитерська з повітряними десертами
Фудкорт