08 ноя, 07:49
События

Премьер-министр соврал, пообещав достроить запорожские мосты за два года – общественник

Строительство не возобновится раньше весны следующего года.

Накануне, 7 ноября, запорожские мосты посетил премьер-министр Алексей Гончарук.

Несмотря на заявления строителей о том, что на окончание работ понадобится еще 4 года, Гончару назвал мосты "памятником коррупции", "стратегическим объектом для всей страны" и пообещал запустить движение по трем полосам за два года. Именно за столько премьер-министр считает реально закончить первую очередь.

При этом из нужно суммы почти в 14 млрд Гончарук упомянул об 1,2 млрд. Остальные деньги, мол, будут брать из дорожного фонда.

Ни слов топ-чиновник не сказал и о сотрудничестве  с китайцами. Ранее китайская сторона обещала вложить 550 млн. долларов.

Премьер-министр также отметил, что проект строительства прошел корректировку и сейчас готовятся документы на тендер. После того, как выберут победителя, работы должны возобновиться.

Общественный активист и владелец строительной компании Валерий Прозапас написал в своем Фейсбуке о том, почему два года – это нереальный срок и в чем соврал Гончарук:

В обіцянках Гончарука добудувати мости в Запоріжжі за "2-3 роки" є сутєва деталь, яка множить на нуль цей богоугодний намір.

Прем'єр доповідає про "готову проектно-кошторисну документацію" та ледь не "підготовку до тендеру", хоча це суперечить інформації про "домовленості з китайцями", але навіть не в цьому справа.

Будівництво мостів розпочалося 15 років тому, є карні справи та туманні підозри про невідповідність застосованої марки бетону підводних опор - і жоден нормальний підрядник не візьметься за реалізацію будівництва без експертизи наявного технічного стану конструкцій та відповідності їх проектним.

Тому будь-яких "переможець" одразу піде на коригування проекту, щоби не брати відповідальність за можливі проблеми, і довгобудова знову зависне. Але про це ніхто не обмовився і півсловом, бо насправді ніяких серйозних рішень нема і ніхто не знає яким чином закінчувати будівництво. Гончаруку просто треба було набрати бали на цій темі, що він і зробив, знову допустивши різнобій в цифрах - назвавши "1,2 мільярди", хоча раніше рапортували про 750 мільйонів.

Проте що одне, що інше - просто черговий пил в очі довірливому населенню, як про Діснейленд на Хортиці або Лас-Вегас в Одесі.

Всі прекрасно знають, що ці кошти, якби вони навіть були, немає на що витрачати, та і стартувати з них для реалізції будівництва без чіткого графіка робіт та фінансування смішно.

Щоби побудувати "за 2-3" роки - тендер має відбутися на початку року, а цілодобове будівництво вже навесні, за умови, що до того профінансується виготовлення металевих та залізобетонних конструкцій і заїде спецтехніка. Бажаю успіху "тєхнократам", їх за язик ніхто не тягнув. А іншим рекомендую запам'ятати цей пост, час пішов.