07 июл, 11:15
Выборы 2020

Місцеві лідери мають більше шансів перемогти у виборчих перегонах – експерти

Експерти відзначають, що на виборах запоріжці голосуватимуть за місцеві партії, які орієнтовані на господарську діяльність та вирішення проблем міста.

Люди втомились від політичних суперечок. І якщо рік тому українці прагнули змінити владу на більш дієву, то тепер вони хочуть реальних дій від цієї влади, – говорить політолог Павло Скурський – а яка влада найближча? Та, що на місцях, діяльність котрої вже можна оцінити. Тому людей приваблюють місцеві партії, бо вони орієнтовані на господарську діяльність, на вирішення проблем Запоріжжя.

Саме в цьому контексті створення партії Володимира Буряка є позитивним сигналом, як для виборців, так і для політичних опонентів».

Експерт пояснює, що таким чином городяни отримують можливість обирати перевірених кандидатів, які проявили себе в роботі, а політичні суперники мера можуть приєднатися до практичного діалогу на користь міста та його майбутнього.

Погоджується з Павлом Скурським і кандідат соціологічних наук Юрій Мосаєв. За його словами, соціологічні дослідження показують, що 60% городян задоволені ситуацією в Запоріжжі, тобто у мера високий рейтинг і постійно зростає рівень довіри до нього, завдяки його діяльності. «Серед нових тенденцій в соціологічних опитуваннях з’явилась думка, що місто розвивається, і при цьому враховуються інтереси усіх городян, а тому такий порядок необхідно закріпити.

Люди побоюються, що політична нестабільність в країні може відобразитись на розвитку їхнього міста. Саме це і спонукає їх на виборах голосувати за місцевих лідерів та місцеві партії. Люди хочуть убезпечити своє місто від втягування в політичні суперечки», – говорить соціолог. Коли місто починає розвиватись, і влада планує цей розвиток в кращих європейських традиціях, а не аврально реагує чи латає діри, люди відразу помічають такі зміни, адже вони стосуються усіх сфер міського життя. З’являються великі інфраструктурні проекти, за якими йде створення нових робочих місць та надходження великих коштів в бюджет.

Політолог Роман П’ятигорець наводить приклад такого проекту:

Запорізьки аеропорт. «Модернізація аеропорту – не самоціль. Ціль – залучити потужні авіакомпанії, вигідні рейси, котрі цікавитимуть не лише запоріжців. Пасажири з інших регіонів літатимуть через Запоріжжя, зупинятимуться в наших готелях. Це вплине на сферу послуг, створить нові робочі місця в готелях, ресторанах, кафе, у транспортній галузі. Подібні до цього проекти змінюють обличчя міста, роблять його сучасним, розвиненим, безпечним», – пояснює експерт.

Тому, на його думку, виборці підтримуватимуть тих діячів та політиків, які зуміли забезпечити саме системний розвиток міста, і декларують подальший рух в цьому напрямку, як партія Володимира Буряка «Єднання».