5 років питанням захисту довкілля в Запоріжжя не займались взагалі, – Віталій Тишечко виступ на конференції, присвяченій захисту довкілля
17 сен, 17:03
Выборы 2020

5 років питанням захисту довкілля в Запоріжжя не займались взагалі, – Віталій Тишечко виступ на конференції, присвяченій захисту довкілля

5 років питанням захисту довкілля в Запоріжжя не займались взагалі, – Віталій Тишечко заявив на конференції, присвяченій захисту довкілля

Ми запропонували підприємствам Запоріжжя та обласні спільно з активістами і представниками влади підготувати інвестиційні проекти для модернізації виробництва. Ці пропозиції ляжуть в основу програми із захисту довкілля Запорізької області, що буде розрахована до 2027 року.

Про це повідомив заступник голови Запорізької ОДА Віталій Тишечко під час масштабної конференції з приводу екологічної ситуації та рівня забруднення атмосферного повітря в місті, що відбулася сьогодні, 17 вересня.

Темою номер один під час конференції став проект «Обласної комплексної програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на 2021-2027 роки».

У рамках підготовки програми представникам місцевих підприємств, які належать до першої групи підприємств-забруднювачів, було доручено розробити та запропонувати свої інвестиційні проекти щодо оновлення виробничих потужностей з метою зменшення викидів у навколишнє середовище на наступні 7 років.

На конференції також було запропоновано розробити проект меморандуму про співпрацю у сфері охорони навколишнього середовища Запорізької області між промисловими підприємствами, місцевими органами виконавчої влади, місцевим самоврядуванням та природоохоронними організаціями.

Віталій Тишечко зазначив, що основними цілями програми є до 2027 року зменшити викиди забруднюючих речовин в Запоріжжі та області до 20%, а також – модернізувати підприємства. Він також додав, що екологічну ситуацію в місті дуже погіршує той факт, що тривалий час проблемою захисту довкілля в Запоріжжі ніхто, крім активістів, не займався. “Головна мета цієї програми – зменшення забруднення повітря.

По-друге, інформування населення, залучення громадських організацій до цього процесу. Мешканці міста повинні бачити чітку стратегію і знати, як вона виконується. Що буде зроблено в рамках програми сьогодні, що завтра для того, щоб покращити стан екології”, – заявив Віталій Тишечко. У конференції також взяв участь голова правління Запорізького заводу феросплавів Павло Кравченко.

Він заявив, що протягом останніх 5 років проблемою екології у Запоріжжі ніхто системно не займався та додав, що наразі бачить тільки один спосіб мінімізувати шкоду для екології в Запоріжжі – це перенести виробничі потужності за межі міста.

Металургійні підприємства треба прибирати з міста. Той розвиток міста, що ми маємо на сьогодні, привів до того, що ми знаходимось в оточенні житлових приміщень: будинків, садочків, шкіл і так далі. Це світовий досвід. Але це спільна робота – області, підприємств, власників, мерів. Якщо не зараз, то через 10 років нам все одно доведеться це зробити. Тільки стан здоров’я людей з кожним роком буде ставати все гіршим і гіршим. Ми повинні думати не тільки про сьогоднішній день. Повинні розвантажити місто, прибрати з міста вантажний транспорт, створити нормальні умови для життя.

Зазначимо, що на заході також були присутні топменеджери інших найбільших підприємств Запоріжжя:

– гендиректор ПАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» директор з технології та якості;

–ПрАТ «Дніпроспецсталь» голова правління ПАТ «Запорізький абразивний комбінат»

–начальник управління охорони навколишнього середовища ПАТ «Запорізький абразивний комбінат»

–директор з охорони праці та навколишнього середовища ТОВ «Запорізький титаномагнієвий комбінат» генеральний директор ПрАТ «Запоріжвогнетрив».

До обговорення приєднались і представники місцевої влади: голова Запорізької ОДА Віталій Боговін, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку та захисту довкілля облдержадміністрації Андрій Поляков та директорка Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Марина Барановська.

Нагадаємо, напередодні екоактивісти Запоріжжя звинуватили чинного мера міста Володимира Буряка у невиконанні своїх передвиборчих обіцянок щодо поліпшення стану екології.

Міському голові приписують захист інтересів місцевих металургів і, ніби, тому за 5 років їх діяльність та рівень шкідливих викидів влада міста навіть не намагалась обмежити.

Сам Володимир Буряк під час нещодавньої наради з представниками промислових підприємств з цього приводу, куди так і не пустили більшість незалежних ЗМІ, заявив, що впливати на промисловців не може.