Віталій Тишечко: Ми повинні захистити від передчасного руйнування відремонтовані у рамках “Великого будівництва” дороги
22 сен, 14:10
Выборы 2020

Віталій Тишечко: Ми повинні захистити від передчасного руйнування відремонтовані у рамках “Великого будівництва” дороги

Завдання місцевої влади вберегти від передчасного руйнування дороги, відремонтовані в рамках ініційованої Президентом програми «Велике будівництво». Це можливо шляхом обмеження проїзду великовагового транспорту та посилення контролю за роботою перевізників.

Про це заявив заступник голови Запорізької ОДА Віталій Тишечко під час засідання робочої групи з питань збереження автомобільних доріг у Запорізькій області, що відбулось сьогодні, 22 вересня.

Ініційована Президентом програма “Велике будівництво” забезпечить реконструкцію та будівництво 6,5 тис. км доріг. За своїм масштабом – це унікальний в історії незалежної України проект. Наразі реалізація програми успішно триває у всіх областях, зокрема – в Запорізькій, та супроводжується істотними витратами з бюджету.

Наступним кроком має стати збереження отриманого результату. Найбільшою загрозою для стану автошляхів, особливо в таких містах як Запоріжжя, є великовантажний транспорт та порушення перевізниками габаритно-вагових норм. Тому наше завдання посилити контроль за роботою перевізників», – розповів Віталій Тишечко.

Заступник голови Запорізької ОДА також додав, що великоваговий транспорт розбиває вже збудовані чи відремонтовані автошляхи. Про це свідчать чисельні фото, які розміщують мешканці міста у Facebook, а також – постійні скарги від населення.

Зокрема, з приводу Мокрянського кар’єру № 3 – населення скаржиться на розбиті дороги, тріщини в будинках та постійний шум. Люди просять місцеву владу заборонити транзит вантажівок через село та навіть погрожують перекрити дорогу. Схожа ситуація з Андрівським і Новополтавським кар’єрами: там постійно фіксують перевищення перевізниками габаритно-вагових норм, що призводить до руйнування щойно відремонтованих доріг.

Віталій Тишечко зазначив, що на рівні держави вже впроваджуються рішучі заходи, щоб захистити відремонтовані дороги від пошкоджень. А отже, місцевій владі також необхідно слідувати цим курсом. Зокрема, мова йде про законопроект №3743, який передбачає додаткові штрафи для вантажовідправників, власників транспортних засобів та водіїв. Напередодні документ був проголосований ВРУ в першому читанні.

Окремо в експериментальному режимі запрацює електронний документообіг товарно-транспортних накладних, щоб контролювати реальну вагу, що перевозять вантажівки.

Центральна влада дає нам ефективні інструменти боротьби з недобросовісними перевізниками. Головне завдання влади на місцях зараз – відреагувати і оперативно організувати роботу поліції та інших структур, щоб забезпечити збереження нових доріг від передчасного руйнування, – акцентував Віталій Тишечко.

На засіданні також були присутні представники Національної поліції, Прокуратури, Управління СБУ в Запорізькій області, патрульної поліції, Служби автомобільних доріг та інші.

У якості додаткових заходів для контролю перевізників у Запорізькій області учасники засідання обговорили облаштування нових майданчиків для проведення габаритно-вагового контролю на дорогах.

Нагадаємо, за даними Управління Укртрансбезпеки в Запорізькій області, з початку серпня цього року було здійснено перевірку 5 477 транспортних засобів та виявлено 77 випадків порушення вантажними перевізниками габаритно-вагових норм.

Більше про діяльність Віталія Тішечко: