Толпа, хаос и беспомощная диджитализация: как в Запорожье проходит вакцинация
18 июл, 12:12
События

Толпа, хаос и беспомощная диджитализация: как в Запорожье проходит вакцинация

Накануне в Запорожье открыли еще один центр вакцинации, который находится в ТЦ "Сити молл". Желающих было так много, что первый день работы центра превратился в провал, о чем в Фейсбуке написали сразу несколько местных журналистов.

Да и в целом процесс организован настолько плохо, что горожане вынуждены толпиться и ссориться в очереди.

Наталья Андреева - продюсерка в "Суспільне Запоріжжя"

А всього лише треба було сказати правду.... Мене не полишає відчуття, що я живу в якомусь сюрреалістичному світі. І все, що навколо мене відбувається, - це якийсь абсурд, із яким нам доводиться спочатку миритися, а потім сприймати як норму.

Сьогодні в Запоріжжі почали колоти Pfizer у центрах масової вакцинації населення. Очікувано, людей, які захотіли щепитися, побільшало. В десятки разів. "Ну, ок," - подумала схильна до авантюр та експериментів Андреєва. Давайте спробуємо. І поїхала в обласний центр молоді. На годиннику - 12.10. У центрі молоді черга на все фойє - людей 200. Пропускна здатність - 2 людини на 25 хвилин.

Центр масової вакцинаціі тут працює до 15.00. За чутками - є лише 150 доз. Спостерігаю. Черга не рухається. У ній - і ті, хто записався через "Дію" до листа очікування, і ті, хто записався через Helsi чи гарячу лінію МОЗ, і ті, хто записався через "Дію" до центру масової вакцинації на конкретний час, і ті, хто нікуди не записувався. Всі в одній черзі. Хтось стоїть з десятої ранку. Люди сваряться і навіть забивають на поліціянтів, які приїхали на виклик, аби нагадати, що у нас адаптивний карантин, а тому треба дотримуватися відстані у півтора метри. Якщо дотримуватися цієї вимоги, то більшість людей із черги стоятиме на вулиці.

Сьогодні у Запоріжжі ясно, без опадів, температура повітря +35С. Всі стоять в приміщенні. Дехто сидить на сходах. Стільців немає. Тому подекуди розмістилися на підлозі. Зрозуміло, що сьогодні всі ці люди точно не імунізуються. Вони, певно, і самі це усвідомлюють. Але стоять. Підходить жінка старшого віку. Каже, їй сьогодні призначили сюди на другу дозу CoronaVac. Їй відповідають із черги, що є лише Pfizer. Чи так воно насправді і де шукати другу дозу CoronaVac - не ясно, а запитати немає в кого, бо за спробу з'ясувати в кабінеті щеплення ті, що стоять у черзі, можуть щонайменше обматерити. Я розумію, що тут немає чого ловити.

Згадую, що за звітами чиновників від медицини в адміністративному центрі області працює 5 центрів масової вакцинаціі і - про це було повідомлено з особливим опломбом - відкрився додатковий центр - у торгівельному центрі на Набережній. Але їхати туди - не варіант: соцмережі ширять відео, з якого зрозуміло: там черга не на одну сотню людей. Тож я їду до іншого найближчого центру. На щастя, у мене авто з кондиціонером, тож я можу ризикнути не отримати тепловий удар у спробі врятуватися від ковіду. Їду на бульвар Шевченка. Там - жодної людини.

Перепитую в реєстратурі, де вакцинують. Відповідають: у центрі молоді. Дивуюся і ще раз уточнюю: а тут хіба немає центру масової вакцинації? "Є," - відповідає жінка у віконці, - "Наша бригада працює в центрі молоді". - Так а тут у приміщенні немає центру вакцинації? - Та єсть, ми працюємо. Але в центрі молоді. Я розумію, що немає сенсу продовжувати, бо розмова явно не клеїться. Дякую і відкриваю додаток "Дія". А там.... А там центр масової вакцинації на бульварі Шевченка не зазначений. На сайті ЗОДА - є, а в додатку - нема. Ну, це принаймні хоч щось пояснює.

Просто чиновники, або забулися попередити, або і самі не знали, що у нас не шість, а таки п'ять центрів вакцинації в місті. Бо один відправив свою бригаду до іншої локації. Тут в мені починає переважати журналіст. Вирішую їхати в ще один центр вакцинації - подивитися, що там. Тепер найближчий - на Соборному, 88. Черги немає - людей 10-12 у невеличкому коридорчику на другому поверсі. Тут я дізнаюся, що "Дія" не працює, що жоден центр вакцинації у Запоріжжі не може з додатком зв'язатися. А без черги можуть щепитися ті, хто заздалегідь записався на вакцинацію, самостійно зателефонувавши до закладу.

Реєстраторка, вона ж лікарка, вводить мої дані в систему і скаржиться, що їхній центр розрахований на 30 доз, сьогодні зробили ледь не 60, а від них вимагають пропускної здатності у 150. Реєстраторів не вистачає, бо вносити і перевіряти дані довго, а дехто навіть не має декларації з лікарем і заповнює її прям от тут і зараз. А ще я дізнаюся, що саме цей центр масової вакцинації не працює в неділю. Лише в суботу.

Цікаво, чиновники від запорізької медицини, коли кричать з усіх прасок і б'ють себе в груди, що центри масової вакцинації працюють у вихідні:

а) не знають, що не всі працюють неділю;

б) маніпулюють, аби зняти напругу;

в) відверто брешуть, тим самим лише підсилюючи напругу?

Ну і тепер про правду, яку варто було б казати населенню замість робити героїчні звіти: - держава в смартфоні не сильно відрізняється від держави в реалі, бо там також може щось не працювати, губитися дані (ага, мій номер телефону кудись зник із "Дії" і декларації з лікарем, хоча саме з "Дії" до того мені телефонували і запрошували на вакцинацію, та й лікарка телефонувала також); - центри масової вакцинації працюють за різним графіком, тож його варто уточнювати безпосередньо в центрі масової вакцинації; - кількість доз вакцини на кожній локації різна і може не вистачити саме вам; - найкращий варіант - записуватися на вакцинацію особисто або телефоном у центрі масової вакцинаціі заздалегідь.

При мені записували вже на початок серпня. Я щепилася. Мені пощастило, бо в одному флаконі - 6 доз, а переді мною було лише 4 людини. Аби не виливати вакцинували мене і мого друга, який терміново приїхав. Після нас вже нікого не брали. Фініта. І тепер я вдома намагаюся усвідомити і зрозуміти все, що відбувається. Сюр, треш, абсурд, відсутність не лише організації, а й логіки... І тотальне невизнання помилок на фоні маніпуляцій і недоговорень заради звіту "у нас все добре".

 Журналист Богдан Василенко:

Толпы, хаос, крики, драки и беспомощная диджитализация. Это – короткое описание вакцинации по-запорожски. Моя жена давно хотела вакцинироваться. Она читала столичных чиновников от медицины, внимала и делала, как они советовали.

Учитывая модный сегодня переход на «цифру», супруга села за компьютер и: записалась на вакцинацию в приложении «Дія», у семейного доктора и в «прививочном кабинете» нашей поликлиники. «Молчание было ей ответом». Однако недавно в Запорожье появился Центр вакцинации – с цифровой начинкой и обещаниями порядка. Жена обрадовалась и вовремя записалась на антиковидную прививку.

Процедура «чипизации» должна была состоятся сегодня, с 13:05 до 13:10 в здании Областного центра молодежи. Незадолго до назначенного времени супруга решила заехать в «Сити-молл» (тот, что с «Ашаном» внутри). Там якобы должны были начать раздачу бесплатных «Пфайзеров» по «живой очереди».

«Живая очередь» начиналась сразу после входа в мега-маркет. Казалось, что не все, стоящие в ней, получат прививку хотя бы завтра. Но ведь есть ещё чудеса диджитализации, верно? И уж если в казенном приложении существует запись с четким временем укола, то вакцинация пройдёт максимум на три часа позже. Так рассуждала жена по пути в молодежный центр. И (как по мне, вполне предсказуемо) ошибалась.

Уже у входа в Центр начиналась толпа, участники которой слыхом не слыхивали ни о талонах, ни о Кабинете вакцинации. «В очередь давай!» - был ответ на показанную электронную запись. Парень, время записи которого прошло полтора часа назад, попытался было прорваться к заветной двери «прививочной». Но первый десяток человек из узревших скорое получение вакцины не дали ему пройти физически. В помещении стояли крики, случилось несколько драк, вызывали полицию.

Патрульные, поглядев на творящийся бардак, решили больше не уходить. При этом каждому пришедшему «цифровому гражданину» на вопрос: «А отдельная очередь для записанных есть?» отвечали – «Нету! И вообще – уже 150 доз осталось, дальше можете не занимать!». Моя любимая приехала домой без прививки.

А меня не покидают вопросы: почему не делать прививку только по предварительной записи? В чем цель появления этих бессмысленных очередей? И, наконец, на кой чёрт за сотни бюджетных миллионов создавать и рекламировать то, что на практике не работает?