29 июл, 17:39
Криминал

В мережі просять розголосу: В Запоріжжі прокурор Приходько намагається відправити за грати військовослужбовця

В Запоріжжі обласний прокурор фальсифікує кримінальну справу про навмисне вбивство проти ветераната АТО та діючого військовослужбовця тероборони. Про це повідомив політичний експерт, колишній нардеп Олександр Черненко.

«Знайомі із Запоріжжя надіслали історію. Просили розголосу. Непокора бійцям тероборони призвела до трагедії. Тепер місцевий чорт-прокурор намагається закрити на 15 років чинного військового і ветерана АТО, відзначеного державними нагородами», — написав Черненко.

Йдеться про військовослужбовця Хортицького полку ТрО Запоріжжя Олександра Сороколетова. Разом з побратимами та співробітником поліції він патрулював місто. Вночі, під час комендантської години, водій вантажного «Рено Кенго» проігнорував команду зупинитися для перевірки документів. Він також не відреагував на світло-шумові попередження, а згодом і на попереджувальні постріли в повітря.

Під час погоні за порушником військовий Сороколетов на ходу, з вікна патрульної машини, робить декілька пострілів по задньому лівому колесу, щоби зупинити підозрілу автівку. Одна з куль випадково потрапила по кузову. В грузовому відділені, як виявилося вже згодом, крім водія ще двоє чоловіків. Один отримав поранення, другий загинув.

«Екіпаж діяв суворо за інструкцією. Просто уявіть собі. Військовий стан, прифронтова область, комендантська година і водій, який не зупиняється та не реагує ні на що. По кузову авта, як і передбачено інструкціями, вогонь не вівся, тільки по колесу. Очевидно, що до трагедії призвела недбалість чи неадекватність водія «Рено», — написав Черненко.

Втім обласний прокурор Віктор Приходько має намір кваліфікувати справу за ст.115 (умисне вбивство) та звинуватити військового в тому, що він прицільно розстріляв цивільну автівку, вбив та поранив цивільних громадян. «Покази свідків та самого підозрюваного взагалі не беруться до уваги», — йдеться в дописі.

Прокурор при цьому має скандальну репутацію: фігурував в скандалах, пов’язаних з наркотрафіком та контрафактним алкоголем, хабарництвом. За інформацією місцевих, напередодні російського вторгнення він втік з області, а зараз повернувся та «імітує бурхливу діяльність».

Натомість підозрюваний захищає Україну з початку війни на Донбасі. Брав участь в боях під Широкиним, в 2014 році у складі батальйону «Азов» звільняв Маріуполь від росіян. Нагороджений медаллю МВС та двома полковими медалями. Зараз несе службу на Запорізькому напрямку. Має відмінні характеристики.

Олександр Черненко закликав владу та правоохоронні органи терміново втрутитися в ситуацію та гарантувати прозоре слідство: «Зрозуміло, що має бути слідство. Але об’єктивне та чесне. Необхідно встановити всі обставини. Бо навіть не юристу зрозуміло, що на «умисне вбивство» ну просто не тягне. Я прошу Офіс Генерального прокурора, Головну Військову Прокуратуру, Офіс Президента України відреагувати».