Кульгава медицина: як керівництво 5-ї міської лікарні обкрадає медзаклад
06 мар, 17:51
События

Кульгава медицина: як керівництво 5-ї міської лікарні обкрадає медзаклад

В наше розпорядження потрапив акт перевірки діяльності директора комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Дмитра Івченко та його заступників. А також їх зарплатні відомості. Ці документи кажуть про те, що керівництво лікарні виписувало собі великі премії, отримувало зарплати, які втроє-вп'ятеро більші за зарплату нейрохірурга.

Нагадаємо, що 28 лютого розпорядженням в.о.мера Івченко був відсторонений від посади, але Івченко з цим не погодився і намагається цьому всіляко протидіяти, наприклад - розміщуючи замовні статті у ЗМІ. Після перевірки стало зрозуміло, чому він не хоче йти з посади - там так приємно і звично красти.

22 лютого, за тиждень до відсторонення Івченко, з'явилися результати перевірки його діяльності комісією від Запорізької міської ради. Бо він очолює міський комунальний заклад, який міська рада і має перевіряти. Результати шокуючі. Виявилося, що в 5-тій міській лікарні влаштувалася компашка однодумців, в лиці директора та його замів, які обкрадають бюджет.

Спочатку слід сказати про те, що перевірка виявила - в лікарні кадровий “разброд і шатаніє” - право підпису фінансових документів є у всіх замів. І кожен з них виписував собі такі премії, які в голову збредуть. Директор Івченко від них у цьому не відставав.

Коли прийшла перевірка, директор і заступники від неї ховались, розмовляти не хотіли. Сказали, що надішлють письмові відповіді на запитання. Дивна поведінка для чесних людей, яким нічого приховувати, правда? Напевно тому, що вони нечесні.

Особливо в цій вакханалії відзначилася замдиректора з економічних питань Олена Плаксіна - вона влаштувала свого чоловіка механіком гаражу 5-ї лікарні, призначила йому зарплату в 34 тисячі гривень, а собі - 54 тисячі гривень на місяць! І при цьому ще й виписувала обом премії. Чоловіку в жовтні минулого року дали премію 32 тисячі гривень, а Олені Плаксіній - 40 тисяч. Тобто в жовтні ця весела сімейка замдиректора лікарні і механіка отримала 160 тисяч з бюджету! Ну, так і жити можна! Гарний сімейний дохід!

І в той же час лікар-нейрохірург у 5-тій лікарні отримує зарплату в 13 тисяч гривень! І в жовтні два нейрохірурги отримали “величезну” премію в 1 тисячу гривень! Ну це ж просто якісь нейрохірурги, які роблять складні операції на мозку, а не дуже важливий для лікарні механік гаража!

Якщо ви думаєте, що це тільки Плаксіна в них там зовсім без стиду та сорому, то ви помиляєтеся. Перевірка показала, що в жовтні начальник юридичного відділу Олена Шитікова отримала премію 55 тисяч гривень! Якась Орлова, інженер-програміст, що аналізує статистику лікарні, отримала в жовтні премії три рази - 23 тисячі, 6 тисяч і один раз в розмірі посадового окладу. А ми вже зрозуміли, що для своїх кентів Івченко встановив захмарні оклади.

І в цей час дві медсестри з нейрохірургії отримали премії по 800 грн, яких зараз не вистачить навіть один раз піти скупитися в супермаркет. Бо асистувати під час операції на мозку і три години стояти на ногах, коли на столі розрізана людина - це вам не статистику аналізувати! Таке ж кожен зможе! А ось статистика - справа складна!

Ви ж не думаєте, що поки його зами виписували собі премії, Івченко про себе забув? Правильно, що так не думаєте. Протягом 2022 року Дмитро Івченко виписав собі чорири премії у розмірі посадового окладу. Для цього лікарня направляла листи органу управління майном – Департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради.

Навряд чи у директора лікарні зарплата менша, ніж у його заступника. Якщо Плаксіна отримує зарплату в 34 тисячі гривень, то нехай у її боса буде ну хоча б на тисячу більше - наприклад, 35 тисяч. Виходить, в минулому році Івченко себе преміював приблизно на 140 тисяч. Це річний дохід інженера з “Мотор Січі”.

В звіті комісії говориться про те, що в листопаді, в наступному місяці після “атракціону небаченої преміальної щедрості”, керівництво 5-ї лікарні попросило на виплату авансу персоналу із міського бюджету 3,3 млн гривень, а також попрохало дофінансувати лікарню на 14 млн. Ну звісно, з такими зарплатами кентам ніяких грошей на аванс не вистачить!

І це під час війни, коли в Україні за офіційними даними більше 30% безробітних. Коли люди сидять без грошей, радіють макаронам з гуманітарки, багато хто втратив здоров’я і житло. В цей час керівництво комунальної лікарні виписує собі багатотисячні премії, отримує величезні зарплати. І потім влаштовує “акції протесту”: караул, Івченко, цю святу людину знімають з посади! Де ж “свята людина” тепер буде красти? Допоможіть, люди добрі!

Ми за те, щоб запорізькі лікарі отримували гідні зарплати і премії. Але справжні лікарі, а не директори, їх зами та механіки гаража.

Редакція нашого сайту і раніше писала про зловживання владою керівництвом головної лікарні місти.