30 янв, 11:36
Полезное

Як визначити свій рівень англійської: які бувають та чи можна довіряти тестам в інтернеті

Якщо людину запитати про те, наскільки добре вона знає англійську мову, з більшою ймовірністю вона відповість, наприклад, "читаю зі словником" або "на шкільному рівні". Це дає досить умовні уявлення про можливості людини в мовній сфері. Та якщо в побуті це загалом не має серйозного значення, то навчання чи професійна діяльність - уже зовсім інша справа. Для цих областей вкрай важливо, щоб людина знала власний мовний рівень з точністю. Сьогодні рівні англійської легко та швидко можна визначити різними способами, відповідно до конкретних критеріїв. За основу береться одна з двох систем оцінювання - європейська та міжнародна.

Європейська шкала CEFR

В умовах сучасності визначити рівень англійської допомагає в першу чергу шкала CEFR, яка вважається найбільш поширеною з усіх. Цю шкалу розробили для впорядкування та стандартизації оцінювання рівня знань та навичок щодо іноземних мов. Зокрема, це стосується англійської. Шкала CEFR увійшла в ужиток на самому початку ХХІ сторіччя й відтоді набула значного поширення як в освітньому, так і в культурному, і в професійному контексті. Причому не тільки в країнах Євросоюзу, а й за його межами. Сьогодні це загальноприйнята база для більшості розмовних програм, мовних курсів та іспитів.

Детально про CEFR:

  •  загалом у шкалі 6 рівнів володіння будь-якою мовою: від майже нульового А1 до професійного С2; 
  •  оцінюються 4 навички мовознавства: слух, мовлення, читання та написання;
  • для кожного рівня є докладний опис, що людина має знати та вміти відповідно до конкретного ступеня;
  • активно застосовується у створенні спеціальних курсів, розробці програм навчання, проведенні тестувань та визначення результатів.

Загальна система CELA

Ще одною поширеною системою міжнародного рівня вважається CELA. Ця система призначається для визначення та порівняння рівнів володіння англійською мовою конкретно між представниками різних національностей. Створено таку систему було ще на початку ХХ століття, і вона є на сьогодні широко застосовуваною повсюди. 

Спочатку система CELA була розроблена для мовних вступних іспитів до Кембриджа. Однак протягом багатьох років вона розросталася, що дало змогу їй перетворитися в підсумку на загальновизнану інституцію для перевірки знання англійської.

Детальніше про систему:

  • CELA пропонує тестування для різних рівнів: від практично нульового до професійного. 
  •  Для кожної категорії завдань на будь-якому рівні встановлені чіткі критерії надання оцінки. 
  •  Після складання іспиту студент отримує спеціальний сертифікат із письмовим підтвердженням результату.

Сучасні рівні англійської мови

Рівні знання англійської побудовані відповідно до обох зазначених вище систем.

 А1 - Beginner/Elementary (Початковий) Йому властиві початкова лексика та застосування простих граматичних структур. Наприклад, це присудкові речення або ж базові питання.

A2 - Pre-Intermediate (Передсердній) У цьому випадку знання лексики та граматики більш розширені. Людина вільно володіє базовою граматикою і деякими виразами, які виходять за межі основних фраз. На цьому щаблі можна спілкуватися більш різноманітно. Наприклад, забронювати номер у готелі, запитати дорогу або обговорити плани на вечір.

В1 - Intermediate (Середній) Цей рівень розширює перелік ситуацій, у яких людина може вільно спілкуватися. Це робочі питання, побутові питання. Можна починати потроху взаємодіяти з носіями. Лексика ускладняється та урізноманітнюється.

В2 - Upper Intermediate (Вище середнього) Добре засвоїли ті, хто часто спілкується англійською в побуті, в поїздках та інших сферах свого життя.

С1 - Advanced (Просунутий) Цей рівень уже можна віднести до професійного володіння мовою. Людина може без проблем жити в англомовній країні, працювати в закордонних компаніях, читати наукові тексти тощо.

С2 - Proficiency (Ідеальний) Вищий ступінь, який можна порівняти з рівнем носія. Доступне спілкування на будь- яку тему, від побутової до академічної. Людина легко переходить з рідної мови на англійську і відповідає не замислюючись, не підбираючи слів.

Як перевірити свій рівень?

Сьогодні щоб визначити рівень англійської мови найдоступнішим варіантом є спеціальні онлайн тести. Вони безкоштовні та не вимагають багато часу. Однак результат вони можуть давати не зовсім точний, адже рідко оцінюють усі мовні навички рівномірно. Якась одна завжди переважатиме.

Серед варіантів як з точністю визначити свій рівень англійської – складання міжнародного іспиту або ж запис на англомовні курси. Під час вступу рівень знань нового студента завжди перевіряється. Якщо ж все-таки вирішено скористатися інтернет-тестуванням, треба пройти хоча б 2-3 тести підряд, щоб отримати більш об’єктивну оцінку.