08 мая, 13:51
Хорошие новости

До Запорізкої обласної клінічної лікарні приєднують одразу дві медичні установи

У Запорізькій області вже розпочата реорганізація закладів охорони здоров’я, згідно якої до «Запорізької обласної клінічної лікарні» приєднують «Запорізький регіональний протипухлинний центр» та «Обласний медичний центр серцево- судинних захворювань». Таке об’єднання удосконалить надання медичних послуг з онкологічних та серцево-судинних захворювань для населення Запорізької області, а також збереже фінансування обласного бюджету.

Загалом, об'єднання лікарень – це стратегічний крок у розвитку сучасної медичної системи, який сприяє оптимізації медичного обслуговування та дає більшу результативність. Зростання масштабу дозволяє лікарням впроваджувати сучасні технології та методи лікування, які можуть бути недоступні для окремих медичних закладів, сприяє обміну досвідом та знаннями між медичними працівниками. Інакше кажучи, об'єднання лікарень має сенс як для держави (економічна складова), так і для пацієнтів (підвищення якості медичного обслуговування, оптимізація часу тощо).

Об’єднана боротьба з онкологічними захворюваннями

Оперативність, безперервність, доступність та результативність – саме цими принципами керуються фахівці ЗОКЛ при наданні медичної допомоги пацієнтам, які мають онкопатології. Протягом тривалого часу команда лікарні активно займається діагностикою та лікуванням онкологічних захворювань. Саме тут запроваджені високотехнологічні методи діагностики (УЗД, МРТ, КТ, ендоскопічні дослідження), функціонує потужний лабораторний комплекс (сучасна клінічна та бактеріологічна лабораторія), використовується мультидисциплінарний підхід до кожного окремого випадку онкологічного захворювання. Загалом, персоналізований підхід до онкопацієнтів забезпечує максимальну ефективність від сеансів імунотерапії, таргетної та хіміотерапії. Також, завдяки наявності в ЗОКЛ широкого спектра відділень хірургічного профілю, тут надається ефективна спеціалізована медична допомога при ускладненнях пухлинного процесу. Вже не перший рік в обласній лікарні Запоріжжя застосовується «четвертий стовп» лікування раку, а саме – інтервенційна онкологія. Це передовий напрямок діагностики та терапії онкології, який охоплює такий малоінвазивний метод лікування як хіміоемболізація. Усе це можливо завдяки професійній майстерності лікарів та передовому обладнанню, що функціонує на базі медичної установи.

Зокрема, при проведенні хіміоемболізації (введення в кровоносні судини, що живлять пухлину, ембол, які насичені протипухлинними препаратами) використовується високотехнологічний рентгенапарат – ангіограф, який працює в лікарні цілодобово. Завдяки агіографічній емболізації можливо впливати на нерезектабельний рак печінки та на чималу кількість пухлин, що вже мають метастази. Доволі часто хіміоемболізація використовується для зупинки кровотечі при нерезектабельному раку шлунка. Також – як спосіб допомоги пацієнтам із легеневими кровотечами, що рецидивують, при центральних некурабельних пухлинах легень. Якщо говорити про інше обладнання, то варто зазначити, що на базі лікарні цілодобово функціонують сучасний комп’ютерний томограф та потужний магнітно-резонансний томограф. Крім того, операційний блок лікарні оснащений новітніми рентгенівськими апаратами типу С-дуга. Завдяки їм фахівці лікарні можуть провести стентування жовчних протоків при механічній жовтяниці пухлинного генезу. А сучасне ендоскопічне обладнання допомагає в будь-який час доби зупинити кровотечу із дихальних шляхів або ШКТ в онкологічних пацієнтів. Потужна діагностична база – це запорука успіху. І разом із ЗОКЛ цього успіху можливо досягти!

Варто звернути увагу і на відділення, які є далеко не в кожній лікарні, але відіграють надважливу роль при лікуванні онкологічних захворювань. Зокрема, в ЗОКЛ цілодобово функціонує відділення трансфузіології. Це забезпечує можливість проведення гемокорекції станів пацієнта, які пов’язані з порушенням кровотворення, гемостазу, реології та складу крові в будь-який час доби.

Завдяки роботі відділень нейрохірургії й ортопедії, артрології та спортивної травми в лікарні надається медична допомога при таких ускладненнях пухлинного процесу, як патологічні переломи кісток, стенози спинного мозку тощо. Також в Запорізькій обласній клінічній лікарні діє дуже важливий напрямок онкологічної допомоги – онкогематологія. Варто зазначити, в найближчій перспективі онкогематологія буде посилена розвитком трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин кісткового мозку. А це надзвичайно важливо при лікуванні злоякісних захворювань кровотворної й лімфоїдної тканини. Ну, а наявність відділень різного хірургічного профілю дає можливість здійснювати у тому числі й симультанні операції (одночасне хірургічне лікування двох чи більше патологічних станів) із паралельним залученням декількох операційних бригад (наприклад, кардіохірурги та торакальні хірурги, абдомінальні хірурги та судинні хірурги й т.д.). Загалом, в ЗОКЛ цілодобово розгорнуто декілька операційних. Це дає змогу негайно проводити хірургічні втручання у разі виникнення ускладнень у пацієнтів онкологічного профілю. Велика увага приділяється й супутнім захворюванням пацієнтів онкологічного профілю. Багатопрофільність лікарні дозволяє в найкоротші терміни пройти необхідне комплексне обстеження та терапевтичне лікування у вузькопрофільних спеціалістів. Це, своєю чергою, полегшує лікувальний шлях пацієнта. Тож, об’єднання ЗОКЛ із «Запорізьким регіональним протипухлинним центром» матиме ряд плюсів для пацієнтів з онкологічними захворюваннями.

Нові перспективи лікування захворювань серцево-судинної системи

Не менш важливим є приєднання до «Запорізької обласної клінічної лікарні» «Обласного медичного центру серцево-судинних захворювань».

З кожним роком в Україні зростає кількість людей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи. Крім того, такі патології є однією з головних причин смертності в усьому світі. І наша держава (та регіон) не є винятком.

Створення сучасного аритмологічного центру, який включатиме відділення аритмії серця та електрофізіологічної лабораторії з рентген-операційною, є надзвичайно актуальним.  Саме тут пацієнти зможуть пройти повний цикл лабораторних обстежень, отримати рекомендації щодо медикаментозної терапії та за наявності показань здійснити інвазивне лікування порушень ритму серця.

 Також в перспективі – створення Єдиного реєстру пацієнтів з аритміями серця, яким проведена імплантація електричних пристроїв та радіочастотна катетерна абляція. Мета – динамічне спостереження за станом здоров’я таких пацієнтів.

На сьогодні в ЗОКЛ діють потужні відділення кардіологічного та кардіохірургічного профілю. Вони в цілодобовому режимі надають спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам із захворюваннями серцево-судинної системи. Кардіохірурги лікарні щодня проводять складні операції на відкритому серці. Аортокоронарне шунтування, позбавлення від тампонади серця, пластичні втручання у пацієнтів із вродженими вадами, усунення хронічних порушень провідної системи серця – і це зовсім коротко про ґрунтовну та кропітку роботу.

А цілодобова робота відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги й відділення інтервенційної кардіології та рентгенангіографії забезпечує своєчасне та оперативне надання медичної допомоги пацієнтам з гострим коронарним синдромом.

Загалом, багатопрофільність лікарні надає пацієнтам кардіологічного профілю комплексний та мультидисциплінарний супровід на всіх етапах діагностики та лікування. А також реабілітаційну допомогу в гострому та післягострому періодах захворювання.

Тож, реорганізація медичних закладів – це дійсно важливий крок для надання ще більш ефективної медичної допомоги. А також – для створення єдиного спеціалізованого медичного простору в регіоні. Адже завдяки об’єднанню закладів охорони здоров’я відбувається поєднання інтелектуального потенціалу, традицій та компетенцій Запорізької обласної клінічної лікарні та досвіду, знань і майстерності регіонального протипухлинного центру й обласного медичного центру серцево-судинних захворювань. А це обов’язково конвертується у суттєве покращення рівня та якості надання медичної допомоги жителям нашого регіону та забезпечить більш ефективне функціонування системи охорони здоров'я в цілому.