Шахраї телефонують від імені банку — нова схема в Запоріжжі, 2025
Вчора мамі зателефонували "з ПриватБанку", сказали що зафіксована підозріла операція і запропонували "переказати гроші на безпечний рахунок". Голос як з кол-центру, говорять російською, переходять на українську за запитом. Знають перші цифри картки.
Схема не нова, але в останні два тижні я чув щонайменше три випадки. Перша цифра картки + ПІБ — беруть з витоків 2022-2024. Далі працюють за сценарієм. Не ведіться, банк ніколи не телефонує і не просить "переказати на безпечний рахунок". Це завжди шахраї.
Якщо вам уже телефонували — поділіться сценарієм. Які фрази використовують, на що тиснуть, як представляються. Це допоможе родичам не попастися.
Минулого тижня зателефонували сусідці. Сценарій точно такий. Вона поклала слухавку, передзвонила в банк сама — банк підтвердив що ніякої підозрілої операції немає. Добре що у неї досвід.
У мене було ще гірше: представилися СБУ, сказали що я підозрююся у фінансуванні. Тиснули психологічно хвилин двадцять. Я просто вимкнув телефон. Жах.
Мамі сказала — телефонує банк, одразу клади слухавку і передзвонюй на номер зі зворотного боку картки. Все. Жодних інших правил не потрібно.
Подаємо заяви в кіберполіцію (КП України приймає онлайн). У мене за цей місяць три заяви від клієнтів. Поліція каже — рекорд по зверненнях. Чи діляться шахраї сценаріями? Схоже що так.
Сьогодні зателефонували мені — представилися "службою безпеки Монобанку". Сценарій оновився: тепер кажуть про "запит на видалення акаунту" і просять код з SMS нібито для скасування. Бережіть код з SMS як пін-код.