Переселенці з Маріуполя в Запоріжжі — як влаштуватися три роки потому?
Минуло три роки з евакуації. Ми звикли називати себе "переселенцями" на третій рік — для мене це означає ми тут надовго. Місто прийняло багатьох, не всіх легко.
Хочу написати чесно про досвід облаштування: житло, робота, школи для дітей, які мережі підтримки реально працюють. Може це допоможе тим хто ще шукає себе — і тим хто хоче допомогти, щоб розуміти як допомагати правильно.
Важливий момент: ця тема для нас, а не про нас. Жодного жалю і жодних клейм. Просто практика.
Марусю, дякую що підняла тему. У штабу є програма підтримки — психолог, юрист, допомога з документами. Безкоштовно. Це працює третій рік. Контакти в шапку теми додайте.
Беру на роботу. У мене в команді з 4 осіб три — переселенці (Маріуполь, Бердянськ, Енергодар). Досвід прекрасний — мотивовані, відповідальні. Зарплата як у всіх. Якщо хто шукає роботу пекар/бариста — пишіть.
Школа для дочки в Запоріжжі — оформили без проблем. Головне, щоб було свідоцтво про народження і хоч один документ, що підтверджує місце проживання (навіть тимчасовий). По-людськи прийняли.
Можемо зробити матеріал на сайті — серію інтерв'ю з переселенцями хто влаштувався і задоволений (і хто не задоволений — теж). Якщо хто хоче розповісти історію — пишіть в особисті, я зв'яжусь.
Дякую всім. Двоє моїх знайомих через цю тему знайшли роботу. Один знайомий дитину влаштував у школу. Це вже означає — тема потрібна. Триматимемо її живою.